2023-2024 Akademik Yılı Yaz Öğretimi

12 Haziran 2024 Çarşamba

YAZ ÖĞRETİMİ GENEL BİLGİLER
  • Yaz öğretimi, güz ve bahar yarıyılı gibi olağan bir öğrenim dönemi değildir.
  • Yaz öğretiminde dersin açılması öğretim üyesinin, alınması ise öğrencinin isteğine bağlıdır.
  • Yaz öğretimi, ücrete tabi bir öğretim sürecidir. Yaz öğretiminde ders almak isteyen öğrenciler, kayıtlanacakları her bir ders için belirlenen ücreti ödemekle yükümlüdür. Yaz öğretimi ders kayıt ücretleri, BAİBÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı' nın web sitesinden ilan edilir.
  • Lisans programlarımızda yaz öğretimi kapsamında açılması planlanan dersler ve sorumlu öğretim üyeleri, yaz öğretimi sürecinden önce öğrencilere duyurulur.
  • Yaz öğretimi, bahar yarıyılının sonu ve güz yarıyılının başlangıcı arasındaki ortalama yedi haftalık süreçten oluşan ve akademik takvimde belirtilen tarihler aralığında gerçekleştirilir.
Yaz öğretimine katılamayacak öğrenciler;
Ek sınav (tek-çift) hakkı kullananlar, (Yaz öğretimine kayıt yaptıran öğrenciler ek sınav (tek-çift) hakkı kullanamaz.)
Mezun olanlar, kaydı silinenler,
Disiplin cezası (uzaklaştırma cezası) ve izinli sayılma (kayıt dondurma) süresi devam edenler,
Lisans öğrencileri, önlisans programlarından ders alamaz.
Yabancı dil hazırlık sınıfında okuyan öğrenciler, bu programı bitirdikleri yılın sonunda açılan yaz öğretimine katılamaz.
  • Yaz öğretiminde Bölümlerimizde açılan derslere, yaz öğretimine katılamayacak öğrenciler kategorisinde yer almayan öğrenciler, açılan derslere eşdeğerlik yapan üniversitemizin diğer fakültelerine bağlı bölümlere kayıtlı öğrenciler, belirlenen süreler içerisinde ön kayıt yapmaları koşuluyla diğer üniversitelerin öğrencileri “misafir öğrenci” statüsünde kayıtlanabilir.
  • Lisans programlarımızda yaz öğretimi kapsamında okutulması planlanan bir dersin açılabilmesi için asgari 10 öğrencinin derse kayıtlanması gerekir. Aksi durumda ders kapatılır.
  • Yaz öğretiminde öğrenciler, haftalık ders saatleri toplamının 15 saati (teorik, pratik, laboratuvar, uygulama, v.b.) aşmaması koşuluyla, en fazla 4 ders alabilirler.
Yaz öğretiminde haftalık ders saatlerinin toplamı, aşağıdaki örneklerde görüldüğü üzere hesaplanır;
(Teorik 3 + Uygulama 0 =  ÜÇ ders saati), (Teorik 3 + Pratik 2 =  BEŞ ders saati), (Teorik 3 + Laboratuvar 4 =  YEDİ ders saati) vb.
 

YAZ ÖĞRETİMİ DERS KAYITLARI / DERSLER / SINAVLAR
  • Yaz öğretiminde ders alacak öğrenciler, akademik takvimde ilan edilen tarihler aralığında, “Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi” üzerinden ders kayıtlarını bizzat yapmakla yükümlüdür.
  • Ders kaydı ve ödemeleri dersin ulusal kredi değeri üzerinden yapılmaktadır.
  • Haftalık ders saatleri toplamının 15 saati (teorik, pratik, laboratuvar, uygulama vb.) aşmaması koşuluyla, yaz öğretiminde en fazla 4 ders alınabilmektedir.
  • Yaz öğretimi ders kayıt aşamalarında "Danışman Onayları" süreci yoktur.
  • Yaz öğretimi dersleri, akademik takvimde belirtilen 7 haftalık süre içerisinde, web sitemizden ilan edilen ders programı çizelgesinde belirtilen gün, saat, derslikte, gündüz programında okutulur.
  • Yaz öğretimi dersleri, dersin ulusal kredi değerinin iki katı ders saati olarak haftalık ders programında okutulur. ( 3 kredilik bir dersin yaz öğretiminde haftada 6 ders saati okutulması gibi.)
  • Olağan (güz-bahar) dönemlerde de olduğu gibi, yaz öğretiminde teorik derslerde devam zorunluluğu %70, pratik derslerde ise %80 oranındadır. 
  • Kayıtlanılan her bir ders için en az 1 ara ve 1 final sınavının yapıldığı yaz öğretiminde, bütünleme sınavı yapılmaz.
  • Sınav programı çizelgesinde gösterilen gün, saat, salonda gerçekleştirilen yaz öğretiminin ara-final sınavlarına veya programlandırılmaksızın yapılan benzeri değerlendirme etkinliklerine kısa süreli sağlık mazereti nedeniyle katılamayan öğrenciye, bir kez mazeret sınavı hakkı tanınır.
     
Ders Kayıtları 1. Aşama:
Yaz öğretiminde alınacak derslere Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi portalından kayıt yapılır.
1. ADIM: ubys.ibu.edu.tr adresinden “Kullanıcı Adı” ve “Parola” ile sisteme giriş yapılır.
2. ADIM: ÖĞRENCİ SİSTEMİ Menüsü altında “Öğrenci Bilgi Ekranı” seçeneği tıklanır.
3. ADIM: Açılan menüden “Ders Seçimi-Kayıt Yenileme” seçilerek ders kayıtlanma ekranına gidilir.
4. ADIM: Açılan ders kayıtlanma sayfasında “Zorunlu Dersler” sekmesi seçilerek açılan dersler listesine ulaşılır.
5. ADIM: Açılan dersler listesinden almak istediğiniz dersi, tercih ettiğiniz bölüm ve öğretim görevlisini açılır menüden belirterek, “Seçiniz” butonuyla ekleme işlemi yapılır.
6. ADIM: Dersler seçildikten sonra “Ders Seçimimi Kaydet” yapılarak ücret belirlenir. (Not: “Ders Seçimimi Kaydet” yapılmadığı takdirde bankaya yatırılacak ücret belirlenmez.)
7. ADIM: Ekranda görülecek ücret Türkiye İş Bankasının herhangi bir şubesine ödenir.
8. ADIM: Daha sonra sisteme yeniden giriş yapılıp aynı ekrana gelinerek “Kayıtlanmayı Tamamla” butonu seçilerek kayıtlanma tamamlanır.
NOT-1: Ders kaydının tamamlandığından emin olmak için Durum: “Kayıt Tamamlandı” olmasına dikkat ediniz.
NOT-2: Misafir öğrencilerimizin IBAN Bilgilerini sisteme mutlaka eklemeleri gerekmektedir.
Yaz öğretimi 1. ders kayıt aşaması sonunda açılması için asgari öğrenci sayısına (10) ulaşan derslere yapılan ders kayıtları iptal edilemez, ders değişiklik işlemi yapılmaz.

Ders Kayıtları 2. Aşama:
Asgari kontenjan sayısına ulaşmadığı için kapatılan derste kaydı bulunan öğrencilerin, kapatılan bu dersler yerine kontenjanını dolduran diğer derslere kayıtlanabilecekleri süreçtir. (Açılan diğer yaz öğretimi dersine kayıtlanmak, öğrencinin isteğine bağlıdır.) Kapatılan dersinin yerine farklı bir derse kayıtlanmak isteyenler, iki ders arasındaki ücret farkını Türkiye İş Bankası'nın şubesine ödeyerek, 1. kayıt aşamasında olduğu gibi ders kaydı yapmalıdır. Seçtiğiniz dersler arasında kapatılan dersler varsa bu dersleri silerek kaydınızı güncellemeniz ve kesinleştirmeniz gerekmektedir. Öğrenciler, bu aşamada yeni ders ekleme yapabilirler. Kapanan dersleriniz olmasa bile sisteme yeniden giriş yapılıp “Kayıtlanmayı Tamamla” ikonunu tıklayınız. 
 

 BÖLÜM İÇİ YAZ ÖĞRETİMİ
  • Fakültemizin öğrencileri, kayıtlı oldukları bölümde ders açılması halinde "Bölüm İçi Yaz Öğretimi"ne katılabilir. 2023-2024 akademik yılının yaz öğretiminde Fakültemizin Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerinde dersler açılmıştır. Açılan dersler aşağıdaki ekte sunulmuştur.
 

 FAKÜLTE ve ÜNİVERSİTE İÇİ YAZ ÖĞRETİMİ
  • Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesine bağlı fakültelerin bölümlerinde yaz öğretimine yönelik açılan dersler arasından uygun bulunanlara üniversite içi ders eşdeğerliği çalışması yapan bölümlerimizin öğrencileri "Fakülte / Üniversite İçi Yaz Öğretimi"ne katılabilir.
  • Bölüm Başkanlıklarımızca teklif edilen ve değerlendirme neticesinde Dekanlığımızca kabul edilen ders eşdeğerlik listeleri, web sitemizden ilan edilir.
  • Ders eşdeğerliği yapılmayan veya kabul edilmeyen diğer bölümlerin açtıkları yaz öğretimi derslerine ders kaydı yapılamaz.
  • Üniversitemizin veya Fakültemizin diğer bölümlerinden yaz öğretimi dersine kayıtlanan öğrenciler, ilgili dersin adı/içeriğiyle, ilgili bölümün öğretim üyesinin sorumluluğunda okutulacak derse ve sınavlarına ilgili fakültenin dersliklerinde katılacaktır.
  • Yaz öğretimi bitiminde, dersin sorumlu öğretim üyesi tarafından Üniversite Bilgi Yönetim Sistemine tanımlanan not, eşdeğerlik yapılan bölüm müfredatı dersinin notu olarak öğrencinin transkriptine yansıtılır.
 

 ÜNİVERSİTE DIŞI YAZ ÖĞRETİMİ
Lisans programlarımıza kayıtlı öğrenciler, aşağıdaki koşullara bağlı olarak BAİBÜ dışındaki diğer üniversitelerden yaz öğretimi dersi alabilmektedir;
  • Lisans programlarımızdaki aktif eğitim sürecini sürdürüyor olması,
  • Devam eden üniversiteden uzaklaştırma cezasının veya kayıt dondurma işleminin bulunmaması,
  • (Varsa) Zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfı eğitimini başarıyla tamamlamış ve en az bir eğitim-öğretim yarıyılı bölümünde öğrenim görmüş olması,
  • Aktif eğitim-öğretim yılının bahar yarıyılında tek-çift sınavına katılmamış olması,
  • Üniversite içi ve(ya) dışından almak istediği ders sayısının dördü, ders saatleri (teorik+pratik+uygulama+laboratuvar) toplamının onbeşi aşmaması,
  • Üniversitemize kayıt yılı itibariyle Bölümümüzün ve diğer lisans programının LYS/YGS/YKS taban puanlarının eşit veya diğer programın yüksek olması,
  • Diğer yükseköğretim kurumundan almayı planladığı yaz öğretimi dersinin içeriğinin, öğretim dilinin, yerel kredi ve AKTS değerinin, öğrencinin bağlı olduğu müfredattaki dersine eşdeğer olması,
  • Üniversite içi ve dışından ders alınacak ise, programlar arası haftalık ders saatlerinin eş zamanlı olarak konumlandırılmamış olması,
  • Diğer yükseköğretim kurumunda yaz öğretimi dersleri başlamadan önce, Bölüm Başkanlığından onay alınmak üzere yazılı başvuruda bulunması,
  • Yaz öğretimi bitiminde diğer yükseköğretim kurumundan alınan not döküm belgesinin ıslak imzalı ve mühürlü olması, üzerinde “GİZLİ” ibaresi bulunan kapalı ve mühürlü zarf içerisinde iadeli-taahhütlü posta, kargo veya elden Bölüm Başkanlığı’na ulaştırılması koşuluna bağlıdır.
Koşullarından birinin uygun olmaması durumunda, Üniversite dışından ders alınamaz.

Üniversite Dışı Yaz Öğretimi Başvurusu İşlemleri;
Üniversite dışı yaz öğretimi başvurusu formuna erişim için 
İNDİRİNİZ.

Üniversite Dışı Yaz Öğretimi Bitiminde Gerçekleştirilecek İşlemler;
  • İlgili Bölüm Başkanlığınca değerlendirilen başvuru uygun görülür ise, öğrenci diğer yükseköğretim kurumundaki yaz öğretimine katılır. Yaz öğretimi bitiminde öğrenci tarafından iletilen not dökümü Bölüm Kurulunda görüşülür, karar teklifi düzenlenir ve Bölüm Başkanlığı’na iletilir.
  • Bölüm Kurulu karar teklifi, öğrencinin başvuru evrakı ile ekleri Bölüm Başkanlığı’nın üst yazısına eklenerek Fakülte Yönetim Kurulunda görüşülmek üzere Dekanlığa sunulur.
  • Üniversite dışından alınan yaz öğretimi dersinin kredi ve not transferi işlemine ilişkin nihai değerlendirmenin yer aldığı Fakülte Yönetim Kurulu Kararı, bir sonraki eğitim-öğretim yarıyılının ders kayıtları sürecine kadar Fakülte Öğrenci İşleri Koordinatörlüğü’ne bildirilir, yaz öğretimi dersi ve notu ilgilinin transkriptine işlenerek süreç tamamlanır.
 

 YAZ ÖĞRETİMİ MİSAFİR ÖĞRENCİ KAYITLARI
Üniversitemizin mevzuatlarına bağlı olarak geçici süreli misafir öğrenci statüsünde lisans programlarımızdan ve(ya) Üniversitemizin diğer akademik birimlerinden yaz öğretimi ders(ler)i almak isteyenler,
  • Öncelikle “ubys.ibu.edu.tr” web adresi üzerinden ön kayıtlarını yapmaları gerekmektedir. Anılan adresten açılan sayfanın sol üst köşesinden menüyü açarak alt kısımda bulunan başvuru işlemleri kısmındaki “Yaz Okulu Misafir Öğrenci Başvurusu” başlığından ön kayıt işlemini tamamlamalıdır. Ön kayıt işlemini yapan öğrencinin yaz okulu ders kayıtlarından önce yapılan ön kayıt başvurusu onaylanır.
  • Ön kaydı onaylanan öğrenci, yaz öğretimi ders kayıt süresi içerisinde ders kayıt işlemini ve ödeme işlemini tamamlamak zorundadır.
  • Öğrencinin, öğrenci bilgi sistemine giriş için kullanıcı adı ve şifresi ön kayıt işlemini yaptığı ekranda yer alacaktır.
  • Öğrenciler, ön kayıt onay sürecini göz önünde bulundurmaları ve herhangi bir mağduriyet yaşamamaları için ön kayıt işlemini ders kayıt başlama tarihinden en az 3 iş günü önce yapmalıdırlar.
  • Fakültemizin ve(ya) Üniversitemizin diğer akademik birimlerinden alınan yaz öğretimi ders(ler)ine ait not dökümleri ve üniversitemizin eğitim-öğretim yönetmeliğinin not baremlerine ilişkin maddesi BAİBÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca, öğrencinin kayıtlı olduğu üniversitesinin Rektörlüğü’ne resmi e-yazı ile iletilir. 

 
2023-2024 Akademik Yılı Yaz Öğretimi Takvimi
   Ders Kayıtları    02-07 Temmuz 2024 - 23:00
   Derslerin Başlaması    08 Temmuz 2024 Pazartesi
   Ara Sınav Notlarının Girilmesi İçin Son Gün    23 Ağustos 2024 Cuma
   Derslerin Sona Ermesi    23 Ağustos 2024 Cuma
   Final Sınavları    26-28 Ağustos 2024
   Final Sınavı Notlarının Girilmesi İçin Son Gün    31 Ağustos 2024 Cumartesi
 
   
 

Hızlı Erişim