2024-2025 Güz Yarıyılında "Dersler" Başlıyor

27 Eylül 2024 Cuma

DERS SÜRECİ



Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde bir eğitim öğretim yılı, güz ve bahar olarak adlandırılan iki yarıyıldan oluşmaktadır. 17 haftalık periyottan oluşan bir eğitim öğretim yarıyılının 14 haftalık kısmında dersler, 2 haftalık bölümünde dönem sonu sınavları, 1 haftasında ise bütünleme sınavları gerçekleştirilmektedir.

Güz ve bahar yarıyılı eğitim öğretim etkinliklerinin üçüncü aşaması olan "Ders Süreci"nin detaylarıyla ortaya konulduğu bu makale, paydaşlarımızı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır.

   Yarıyıl İçi Ders Programlarının Belirlenmesi, İlan Edilmesi;

Ders programı çizelgesi, ilgili Bölüm Başkanlığınca görevlendirilen komisyon tarafından düzenlenir. Aktif eğitim-öğretim yarıyılındaki haftaların tamamını kapsayacak biçimde hazırlanan çizelgenin içeriğinde, okutulacak derslerin işleneceği gün-saat-salon verileri bulunur. Ders kayıtları sürecinden önce, Bölüm Sekreterliklerimizce UBYS modülüne tanımlanır, ayrıca fakültemizin web sitesinden yayımlanır.

I. öğretim programı dersleri 08:30 ila 17:00, II. öğretim programı dersleri 17:00 ila 22:00 saatleri arasında, çizelgesinde belirtilen hafta içindeki gün ve saatlerde okutulmaktadır. Hafta sonları, dini, resmi, idari tatil edilen günlerde ders yapılmamaktadır.

Bir ders saatinin süresi 45 dakikadır. Peşi sıra devam eden dersler arasında 15 dakikalık molalar verilir.

Lisans programlarımızın öğretim planında yer alan dersler, haftalık asgari 2, azami 6 ders saati olarak okutulur. (Ders saatleri, ders bazında değişkenlik göstermektedir.)

  • Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi "Akademik Takvimi"ne erişim için TIKLAYINIZ.
  • Bölümlerimizin ders programı çizelgelerine erişim için TIKLAYINIZ.
  • Danışman öğretim üyelerimizin iletişim bilgilerine erişim için TIKLAYINIZ.

      Dersler;

  • Tarih / Türk Dili ve Edebiyatı / Sosyoloji bölümlerimizde dersler %100 Türkçe, Biyoloji / Fizik / Kimya / Matematik / İngiliz Dili ve Edebiyatı / İngilizce Mütercim ve Tercümanlık bölümlerimizde %100 İngilizce, Psikoloji bölümümüzde ise %70 Türkçe & %30 İngilizce dilinde okutulmaktadır.
  • İngilizce hazırlık sınıfı eğitimi, üniversitemizin Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde ve binasında verilmektedir.
  • Lisans programlarımızın teorik dersleri, fakültemizin 4 katlık derslik binasında yer alan 60 ila 90 kişi kapasiteli derslikler ve 120 ila 160 kişi kapasiteli amfilerimizde işlenmektedir. İkili sabit sıra düzenine sahip olan derslik ve amfilerimizin tamamında doğalgazlı merkezi ısıtma sistemi, online bağlantılı sunum bilgisayarı, projeksiyon cihazı eğitim öğretim faaliyetlerinin ideal bir ortamda yapılmasına yönelik katkı sağlamaktadır. 
  • Biyoloji – Fizik – Kimya – Psikoloji bölümlerimizin uygulama ve laboratuvar dersleri, eğitim-öğretim ve ar-ge faaliyetlerinde kullanılmak üzere her türlü araç, gereç donanımına sahip olan 4 kattan müteşekkil laboratuvar binamızda yapılmaktadır.  
  • Fakültemizin dersliklerinde okutulan lisans programı derslerinde sorumlu öğretim üyesinin anlatımı, öğrencilerin sunumları, münazaralar, interaktif eğitim metotları ile birleştirilmek suretiyle eğitim öğretim faaliyetleri yürütülmektedir.
  • Eğitim öğretim yarıyılının başlangıcında derslerin sorumlu öğretim üyeleri tarafından öğrencilere ilan edilen kitap, makale vb. materyaller kullanılmak suretiyle dersler okutulmaktadır. 
  • 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu uyarınca; yükseköğretim programlarında okutulması zorunlu olan dersler kategorisinde bulunan Türk Dili I , Türk Dili II, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I , Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II , İngilizce I, İngilizce II dersleri, uzaktan eğitim programı kapsamında online olarak okutulmaktadır. Bu derslere kayıtlanan öğrencilerin, UBYS'deki "Derslerim" menüsünde dersin kodunu işaretlemeleri, buraya bırakılan bağlantıdan Microsoft Teams üzerinden online olarak derslere katılım sağlaması gerekmektedir. Bu dersler online olarak okutulduğu için öğrencilerin fakültede bulunmalarına gerek yoktur. Bu derslerin sınavları fakültemizin dersliklerinde gerçekleştirilmektedir.  
  • Aşağıda verileri yazan uygulama dersleri dersliklerde okutulmaz. (Tarih Bölümü: Seminer I ve II), (Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü: Bitirme Çalışması I ve II), (Fizik Bölümü: Grudation Project I), (Kimya Bölümü: Research Project I ve II), (Matematik Bölümü: Grudation Project I ve II). Bu uygulama derslerinin konusu, eğitim öğretim yarıyılının başlangıcında öğrenci, danışman ve sorumlu öğretim üyesi tarafından belirlenir ve öğrenci tarafından yürütülen çalışma raporlaştırılarak yarıyılın ortasında ve sonunda dersin sorumlu öğretim üyesine sunulur. 
  • Yukarıda anılan uygulama dersleri ile uzaktan eğitim programı dersleri dışındaki diğer teorik dersler yüz yüze eğitim metoduyla fakültemizin dersliklerinde okutulur. 
  • Uluslararası düzeyde üye olan üniversitelerde uygulanan “Eduroam” sistemi kapsamında fakültemizin ortak kullanım ve aktivite alanlarında kablosuz internet erişimi ücretsiz olarak öğrencilerimizin kullanımına sunulur. 
  • Eğitim öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü alanlar ve süreler içerisinde her türlü ayrımcılığı çağrıştıran söylem ve eylemlerde bulunanlar, ders düzenini bozanlar, ders sorumlusu öğretim üyesinin izni olmaksızın görsel ve işitsel cihazlar aracılığıyla kayıt-yayın yapanlar, yazılı - görsel basında veya sanal ortam araçlarında veya sosyal medya hesaplarında bu alanların paylaşımını yapanlar hakkında Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri uygulanır. 
  • Lisans programlarımızın öğretim planlarındaki derslerin ulusal kredi değeri, dersin okutulduğu ders saatine eşittir. Öğrenciler kayıtlandıkları derslere, uygulamalara, laboratuvar derslerine ders programı çizelgesinde belirtilen gün, saat ve salonda katılmakla yükümlüdür. 
  • Devamsızlık işlemi ders bazında uygulanır. Dersin okutulduğu haftalık ders saati, eğitim öğretim yarıyılındaki hafta sayısı ve azami devamsızlık yüzdesi esas alınmak suretiyle, azami devamsızlık saati her bir ders için ayrı ayrı hesaplanır.
  • Ders sorumlusu öğretim üyelerinin Üniversite Bilgi Yönetim Sisteminden dökümünü aldıkları ders öğrenci listelerine göre, derse kayıtlanan ve katılım sağlayan öğrencilere imzalattırılmak suretiyle oluşturulan yoklama tutanaklarıyla derse devam durumu izlenmektedir. Kayıtlandığı derste azami devamsızlık oranını aştığı belirlenen öğrencilere, dersin sorumlu öğretim üyesi tarafından (DZ/NA) devamsızlık notu uygulanır. Öğrenciler, derse devam durumlarını Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi portalında yer alan “Öğrenci Devam Durumu” menüsünden takip edebilmektedir. 
  • Kayıtlanmış olduğu dersin devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenci, o dersin dönem sonu ve bütünleme sınavına giremez. Öğrencinin, hak etmediği bir sınava girmesi durumunda aldığı not, ilan edilmiş olsa dahi iptal edilir.
  • Sağlık raporlu olan öğrenci, derslere devam edemediği süreler içerisinde devamsız olarak işlem görmektedir. 
  • Derste kaydı bulunmayan öğrenciler derse, uygulamalara ve sınavlarına alınmazlar. 
  • Daha önce devam zorunluluğunun yerine getirilmesi koşuluyla, tekrar edilen derse devam şartının aranıp aranmayacağına Fakülte Yönetim Kurulunda karar verilir. 
  • Aktif eğitim öğretim yarıyılında, teorik derslere devam zorunluluğu oranı %70’ dir. İki kredilik derse 8.4 _ üç kredilik derse 12.6 _ dört kredilik derse 16.8 _ beş kredilik derse 21 _ altı kredilik derse 25.2 _ ders saati katılmayan öğrenciye devamsızlık notu (DZ/NA) uygulanır. Teorik dersler için azami ders devamsızlık saati aşağıdaki tabloda gösterilmiştir; 

Teorik Derslerde Azami Devamsızlık Oranları

Haftalık Ders Saati

X

Eğitim Öğretim Yarıyılındaki Hafta Sayısı

=

Dönemlik Ders Saati Toplamı 

Azami Devamsızlık Yüzdesi

Azami Ders Devamsızlık Saati

2

x

14

=

28

%30

8.4

3

x

14

=

42

%30

12.6

4

x

14

=

56

%30

16.8

5

x

14

=

70

%30

21

6

x

14

=

84

%30

25.2

Bu oranlar, aktif eğitim öğretim yarıyılındaki hafta sayısına göre değişkenlik gösterebilir. 

 

  • Aktif eğitim öğretim yarıyılında, uygulama ve laboratuvar derslerine devam zorunluluğu oranı %80’ dir. İki kredilik derse 5.6 _ üç kredilik derse 8.4 _ dört kredilik derse 11.2 _ beş kredilik derse 14 _ altı kredilik derse 16.8 _ ders saati katılmayan öğrenciye devamsızlık notu (DZ/NA) uygulanır. Uygulama ve laboratuvar dersleri için azami ders devamsızlık saati aşağıdaki tabloda gösterilmiştir; 

Uygulama ve Laboratuvar Derslerinde Azami Devamsızlık Oranları

Haftalık Ders Saati

X

Eğitim Öğretim Yarıyılındaki Hafta Sayısı

=

Dönemlik Ders Saati Toplamı 

Azami Devamsızlık Yüzdesi

Azami Ders Devamsızlık Saati

2

x

14

=

28

%20

5.6

3

x

14

=

42

%20

8.4

4

x

14

=

56

%20

11.2

5

x

14

=

70

%20

14

6

x

14

=

84

%20

16.8

Bu oranlar, aktif eğitim öğretim yarıyılındaki hafta sayısına göre değişkenlik gösterebilir. 

 

Hızlı Erişim