2023-2024 Akademik Yılı Bahar Yarıyılı Tek-Çift Sınavları

03 Haziran 2024 Pazartesi


2023-2024 Akademik Yılı Bahar Yarıyılı Tek-Çift Sınavları

     
        Genel Bilgiler;

Tek Çift Sınavı: Tamamlamış olduğu lisans programı öğretim planı ve isteğe bağlı pedagojik formasyon çerçevesindeki dersleri içerisinden “ FD / FF / E ” notlarından biriyle başarısız olması ve(ya) derslerinin tamamından başarılı olduğu halde genel ağırlıklı not ortalaması 2.00’nin altında kalması nedeniyle mezun olamayan öğrencinin öğrenim yarıyılını uzatmak zorunda kalmamasına yönelik açılan ve azami iki dersten katılınabilecek ek sınavlara tek-çift sınavı denir.

*** [ 2023-2024 eğitim-öğretim yılının bahar yarıyılı tek-çift sınavları yüzyüze gerçekleştirilecektir. ]

a) Tek-çift sınavları, güz ve bahar yarıyılının akademik takviminde ilan edilen tarihler aralığında, öğrencinin ve öğretim üyesinin diğer tek-çift sınavlarına katılımını engellemeyecek biçimde, sınav sorumlusu olarak görevlendirilen öğretim üyesi tarafından önerilen ve Bölüm Başkanlığınca uygun görülen gün, saat, yerde gerçekleştirilir.  

b) Tek-çift sınavı dersinin öğretim planındaki yarıyılına bakılmaksızın, başvuruda bulunulan eğitim-öğretim yarıyılında sınavı yapılır. (Öğretim planının güz yarıyılında yer alan bir dersin tek-çift sınavı bahar yarıyılında yapılabileceği gibi, bahar yarıyılı dersinin tek-çift sınavı da güz yarıyılında yapılabilir.)

c) Ders kaydı yapılmamış, devam koşulu yerine getirilmemiş dersler ile herhangi bir sınava tâbi olmaksızın yarıyıl içerisinde yapılan çalışmalar doğrultusunda değerlendirilen derslerin (Seminer - Bitirme Projesi - Bitirme Çalışması - Research Project - Grudation Project - Öğretmenlik Uygulaması vb.) tek-çift sınavı yapılmaz.

d) Lisans derslerimizin sınav sorumluları ders alanının yeterliğine ve uzmanlığına sahip öğretim üyeleri arasından Bölüm Başkanlıklarımızca, pedagojik formasyon derslerinin sorumluları ise Eğitim Fakültesi tarafından belirlenir. 

e) Programlandırılan sınavına katılamayan veya sınav yükümlülüklerini yerine getiremeyen öğrenciye, akademik takvimde belirtilen tek-çift sınavı süreleri dışında mazeret sınavı yapılmaz. 

f) Lisans programı derslerimizin sınavları sorumlu öğretim üyelerimizin gözetimi ve denetiminde başvuru formunda yazılı gün/saat/salonda fakültemizin dersliklerinde, pedagojik formasyon derslerinin sınavları ise Eğitim Fakültesi binasında ve web sitesinde ilan edilen takvimde gerçekleştirilir. Tek-çift sınavının sonucunda öğrenciye takdir olunan 0 ila 100 aralığındaki başarı değerlendirme puanı sınav sorumlusu öğretim üyesi tarafından UBYS portalına işlenir.

g) Tek-çift sınavı sonucunda öğrenciye takdir edilen not, yarıyıl sonu notu yerine geçen nihai bir nottur. (Örneğin; tek-çift sınavı sonucunda "55" puan alan öğrencinin transkriptine "DD" notu tanımlanır.)

h) Sınav sonucunda başarısız olması nedeniyle mezun statüsü kazanamayan öğrenci, azami öğrenim süreleri ile sınırlı olması ve başvuruda bulunması kaydıyla sonraki eğitim-öğretim yarıyıl(lar)ında ders kaydı ve öğrenim ücreti ödemesi yapmaksızın tek-çift sınavına katılabilir.

ı) Bahar yarıyılının tek-çift sınavı neticesinde başarısız olan öğrenci, devamındaki yaz öğretiminden ders alamaz.


    Tek Çift Sınavı Başvuru Koşulları;

Öğrencinin tek-çift sınavına katılabilmesi için aşağıdaki koşulları sağlamış olması gerekir;

1) Mezuniyet potansiyeli taşıyan son yarıyıl öğrencisi statüsünde bulunması,

2) 240/242 AKTS’den oluşan öğretim planındaki lisans programı derslerinin tamamına kayıtlanmış olması,

3) İsteğe bağlı pedagojik formasyon derslerinin (9 ders / 40 AKTS) tamamına kayıtlanmış olması veya formasyon programında kayıtlı olmaması,

4) Lisans programı ve kayıtlı ise pedagojik formasyonda kayıtlandığı derslerinde devamsızlık notunun (DZ/NA) bulunmaması, (Alt yarıyıl öğrenimlerinde kayıtlanılarak devam koşulu yerine getirilmiş ve son notu devamsız olan dersin tek-çift sınavı yapılır.)

5) Lisans programı ve kayıtlı ise pedagojik formasyon derslerinden asgari bir, azami iki başarısız dersinin bulunması ve(ya) derslerinin tamamından başarılı olduğu halde genel ağırlıklı not ortalamasının 2.00’nin altında kalması,

6) Web sitemizden (aşağıda) ilan edilen tarihler aralığında ilgili Bölüm Başkanlığı’na yazılı başvuruda bulunması ve tek-çift sınavı hakkının tanınmış olması koşuluna bağlıdır.

Koşullarından birinin uygun olmaması durumunda, tek-çift sınavına girilemez.

 

      Tek Çift Sınavı Başvuru Süreci;

2023-2024 eğitim-öğretim yılının bahar yarıyılında koşullarını sağlayan ve kayıtlandığı tüm derslerinin nihai notları transkriptine yansıyan öğrencilerin başvuruları, aşağıda ilan edilen tarih ve saatler aralığında elden teslim yoluyla kabul edilecektir. Başvuru işlemi için aşağıdaki işlem adımlarını izleyiniz; 

a)  Mavi zemin vurgusuyla işaretli kutucukları, yönlendirici bilgi notuna uygun biçimde bilgisayar ortamında doldurunuz, yazıcıdan dökümünü alınız, tarafınıza ayrılan alanı imzalayınız, ( Forma erişim için İNDİRİNİZ. )
b) UBYS'den e-imzalı transkript belgesi talep ediniz, güvenli elektronik imza ile onaylanmış güncel transkriptinizin dökümünü alınız ve başvuru formunuza ekleyiniz,  
c) Sınava katılım koşullarınızın incelenmesi ve değerlendirilmesi için danışmanınızla görüşünüz, ıslak imzalı onayını isteyiniz, 
d)  Sınav sorumlusu öğretim üyesinin belirlenmesi için Bölüm Başkanı ile görüşünüz, ıslak imzalı onayını isteyiniz,
e) Lisans programı derslerinizin sınav tarihi, saati ve yerinin tespiti için sınav sorumlunuzla görüşünüz, ıslak imzalı onayını isteyiniz, (*Formasyon derslerinin sınav programı Eğitim Fakültesi'nin web sitesinde yayımlanır.)
f)  Fakültemizin evrak kayıt birimine elden teslim ediniz.  


Yukarıda yazılı başvuru sürecinin yürütülmesi ve takibi ile ilgili sorumluluk, başvuruda bulunan öğrencinin yükümlülüğündedir. Belirtilen süreler içerisinde başvuruda bulunmayan öğrenciler tek-çift sınavına katılamayacaktır.

 

    Sınavların Öncesinde İdari Birimlerimiz ve Öğretim Üyelerimizce Yürütülecek İşlem Protokolü;

  • [Sorumlu Birim: Fakülte Evrak Kayıt] Öğrenci başvuru formları bölüm bazında sınıflandırılır, UBYS üzerinden ilgili Bölüm Başkanlığına gönderilir.
  • [Sorumlu Birim: Fakülte Öğrenci İşleri Koordinatörlüğü] Sınavın yapılacağı dersler, sınav sorumluları, katılımcı öğrencilerin verileri UBYS portalına tanımlanır.
  • [Sorumlu Birim: Bölüm Başkanlıkları] Formlar yazı ekine iliştirilerek, sınav sorumlusu olarak belirlenen öğretim üyelerine görevlendirme yapılır.
  • [Sorumlu Kişi: Sınav Sorumlusu Öğretim Üyesi] Sınavlar, sorumlu öğretim üyesinin gözetimi ve denetiminde, programda yazılı gün, saat, salonda yüzyüze gerçekleştirilir.
  • [Sorumlu Kişi: Sınav Sorumlusu Öğretim Üyesi] Sınava katılan öğrencinin sınav evrakını 0 ila 100 puan aralığında değerlendirerek notunu UBYSye tanımlar, katıl(a)mayan öğrencinin not alanını boş bırakır ve sonuçları ilan eder. Not girişi yapılacak derslerin listesine erişim için yandaki işlem akışı takip edilir. ( UBYS / Öğretim Elemanı Sistemi / Öğr. Elemanı&Danışmanlık İşlemleri / Dönem: Bahar Tek Ders / Filtrele)

 

      Sınavların Sonrasında İdari Birimlerce Yürütülecek İşlem Protokolü;

  • [Sorumlu Birim: Fakülte Öğrenci İşleri Koordinatörlüğü / Dekanlık İdari Birimler] Sınav sürecini başarıyla tamamlayan ve diploma almaya hak kazanan öğrencilerin belirlenmesine, listelenmesine, teklif edilmesine, kesinleştirilmesine ilişkin süreçler yürütülür. Aktif eğitim öğretim yarıyılının tek-çift sınavı not girişleri için belirlenen süre tamamlandıktan sonra UBYS veri tabanından mezun adaylarının listesi alınır, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile kesinleştirilir ve BAİBÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına iletilir.
  • [Sorumlu Birim: Fakülte Öğrenci İşleri Koordinatörlüğü / Dekanlık İdari Birimler] Katılım koşullarından herhangi birini sağlayamadığı tespit edilen öğrencinin tek-çift sınavı geçersiz sayılır ve notu iptal edilir.
  • [Sorumlu Birim: BAİBÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı] Diplomaların düzenlenmesine, basılmasına, güvenli elektronik imza ile onaylanmasına, teslimine ve öğrencinin ayrılış işlemlerinin başlatılmasına ilişkin süreçler yürütülür.
  • [Sorumlu Birim: Fakülte Temsilciliği / Öğrenci İşleri DB / Sağlık Kültür ve Spor DB / Kütüphane ve Dokümantasyon DB] Ayrılış işlemleri sürecine yönelik değerlendirme ve e-onay aşamaları yürütülür. UBYS üzerinden gerçekleştirilen bu işlem akışına yönelik bilgiler, öğrencinin kurumsal e-posta adresine sistem mesajı olarak gönderilir. Ayrıca, öğrencinin UBYS uygulamasından izlenebilir. (UBYS / ÖĞRENCİ SİSTEMİ / Öğrenci Bilgi Ekranı / Diğer / Tarihçe Bilgileri)
  • Kurumumuza karşı mali, ekonomik, finansal ve hukuki yükümlülüklerini sağlamamış öğrencinin ayrılış işlemi onaylanmaz. (Öğrenim ücreti borcu bulunanlar, kurumumuzdan ödünç alınan kitapların/dokümanların/materyallerin iade etmeyenler vb.)
  • [Sorumlu Birim: BAİBÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı] Ayrılış işlemlerinde sorun bulunmayan öğrencilerin üniversitemiz ile ilişiği kesilir, mezuniyet tarihi UBYSye tanımlanır, bilgiler YÖKSİS veri tabanına aktarılır. Böylece mezuniyet belgesi, e-devletten sorgulanabilir/üretilebilir/kullanılabilir.
  • [Sorumlu Birim: BAİBÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı] Diplomalar ise, mezuniyet tarihinden itibaren başlamak üzere en geç bir ay içerisinde ücretsiz olarak verilir. Takdim sürecinin öncesinde ve sonrasında öğrencinin herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Takdiminde; öğrencinin veya noter onaylı vekilinin BAİBÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı'nın mezuniyet biriminde hazır bulunması, nüfus cüzdanı/vatandaşlık kimlik kartının beyan edilmesi yeterlidir.

 

2023-2024 Akademik Yılı Bahar Yarıyılı Tek-Çift Sınavı Takvimi
     Başvuru Başlangıcı   02 Temmuz 2024 - 08:00
     Başvuru Bitişi   03 Temmuz 2024 - 12:00
     Tek-Çift Sınavları   04-05-06 Temmuz 2024
     Not Girişlerinin Son Günü   08 Temmuz 2024 - 10:00

  

 

 

Hızlı Erişim