Fakültemizin Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal SEZER, Osmanlı askerî ve diplomasi tarihine ışık tutan yeni kitabıyla okurların karşısına çıkıyor. “1897 Osmanlı-Yunan Savaşında Esir Yunanlar” adlı eser, 19. yüzyılın sonlarında yaşanan 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı’nı, özellikle esirler meselesi üzerinden ele alarak literatüre özgün bir katkı sunuyor.
Osmanlı Devleti’nin ittifaksız olarak tek başına girdiği ve kazandığı bu savaş, her ne kadar barış antlaşmasına doğrudan yansımamış olsa da, başta Sultan II. Abdülhamid olmak üzere devletin uluslararası itibarını önemli ölçüde artırmıştır. Savaşın kısa sürede Yunan bozgunuyla sonuçlanması, yalnızca Yunan tarafı için değil, büyük devletlerin temsilcileri ve yabancı basın mensupları için de beklenmedik bir gelişme olmuştur. Bu yönüyle eser, Osmanlı Devleti’nin söz konusu dönemde hâlen güçlü bir askerî ve siyasî aktör olduğunu ortaya koymaktadır.
Kitapta, 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı’nın doğal bir sonucu olarak her iki tarafın aldığı esirler ayrıntılı biçimde incelenmektedir. Yunanlar adına savaşıp Osmanlı tarafından esir alınanlar; muvazzaf askerler, yabancı gönüllüler ve Osmanlı vatandaşı olanlar olmak üzere üç grupta ele alınmaktadır. Eserde ayrıca Osmanlı ve Yunan esirlerinin durumu karşılaştırmalı olarak değerlendirilmekte; esirlerin ülkelerine iade süreçleri, savaşın propaganda boyutu ve Osmanlı Devleti’nin bu süreçte izlediği diplomatik stratejiler kapsamlı bir şekilde analiz edilmektedir.
Değerli öğretim üyemizi tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.