06 Kasım 2019 Çarşamba günü İzzet Baysal Kongre Merkezi Yeşil Salonda düzenlenen toplantıya Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı, Dekan Yardımcısı, Fakülte Kurulu ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Fakülte Sekreteri, Bölüm Başkanları, Ana Bilim Dalı Başkanları, öğretim üyeleri, görevlileri ile elemanları katıldı. Toplantının başkanlığını, BAİBÜ Rektör Yardımcısı ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa YAMAN yaptı.
Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunmasıyla başlayan Akademik Genel Kurul toplantısının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mustafa YAMAN, yeni akademik yılın tüm öğretim elemanlarına ve personele hayırlı olmasını temenni etti.
Fen Edebiyat Fakültesi hakkında genel bilgiler vererek konuşmasına başlayan Prof. Dr. YAMAN, deneyimli ve köklü bir fakülte olan Fen Edebiyat Fakültesi’nde eğitim öğretim faaliyetlerine devam eden 8 bölümde, 140 öğretim üyesinin ve elemanının görev yaptığını kaydederek, “Bu bağlamda şunu özellikle belirtmek istiyorum: Ben göreve başladığımda işleyişi düzgün, sıkıntıları az, oturmuş bir fakülte devraldım. Benden önce başta Sayın Hamit Hocam olmak üzere emeği geçen tüm dekanlara ve yönetimlere teşekkür etmek istiyorum.” dedi.
Prof. Dr. Mustafa YAMAN, özetle “01 Ocak 2018’den itibaren fakültemize dışarıdan 7 akademisyen dahil oldu. 22 akademisyenimizin de akademik unvanları yükseldi. Öğrenci sayılarımızda da bu sene artış var. 2019’da Biyoloji Bölümü’nde 52, Fizik’te 25, Kimya’da 58 öğrencimiz eğitim görüyor. Ama en çok tercih edilen Bölümler; Psikoloji, Sosyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih. Toplam 635 yeni öğrencimiz geldi bu yıl. Bununla birlikte toplamda 3 bin 315 öğrenciye ulaştık. Mezun sayımız da tabii ki epeyce yüksek, 5 bin 792’ye ulaştı bu sayı. Yüksek lisans ve doktorada da iyi durumdayız. 172 yüksek lisans ve 124 doktora öğrencimiz var şu anda. 2018 ve 2019’da ulusal ve uluslararası yayınlanan makale sayılarımız da toplam 104.” ifadelerini kullandı.
Göreve geldiği günden bu yana fakültede gerçekleştirdikleri faaliyetler hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. YAMAN, özetle “Fakülte binası onarım ve bakım çalışmaları yaptık. Mekân problemlerini çözüme kavuşturmaya çalıştık. Emekli öğretim üyeleri ve ulusal ve uluslararası misafir öğretim elemanları için oda tahsis ettik. Öğrencilerin fakülteye girişteki yol sıkıntısını giderdik. Gözlemlerimizden biri de laboratuvar ihtiyaçlarıydı. Özellikle Fen Bilimleri bölümlerinde laboratuvar talepleri oluyordu, 3 laboratuvar daha kazandırıyoruz fakültemize, 15 güne kadar hazır olması bekleniyor. Ayrıca 20 bilgisayar alımı yaptık fakültemiz için.” diye konuştu.
“Akademisyenlerimizi Proje Üretmeye Teşvik Etmek Amacıyla Proje Eğitimleri Vermeye Başladık ve Bunun Faydasını da Gördük.”
“Nitelikli bilimsel alt yapıya sahip köklü bir fakülteyiz.” diyerek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. YAMAN, konuşmasında özetle şunları kaydetti:
“Akademisyenlerimizi proje üretmeye teşvik etmek amacıyla proje eğitimleri vermeye başladık ve bunun faydasını da gördük. Şu ana kadar 5 adet 1002 projesi yapıldı. Bunun 3’ü bizim eğitimlerimize katılan asistan öğretim üyesi arkadaşlarımıza ait. Geçen yıllarda 1001 ve 1002 proje sayımız gerçekten çok azdı. Bu yıl birinci dönem, 1001 proje sayımız 4 oldu. 2’sinin fakültemizden olması bizim için büyük bir gurur kaynağı aynı zamanda. Şu anda ikinci dönem için hazırlanıyoruz. Fakültemizin özellikle Ar-Ge yönünü geliştirmek istiyoruz. Proje ve makale üretimi ve sayısını artırmayı istiyoruz. Enerjimizi, gücümüzü, potansiyelimizi buna harcamamız gerekiyor. Bir standart olsun, Fen Edebiyat Fakültesi’nden her dönem en azından 2 adet 1001 projesi çıkmalı diye düşünüyoruz.
Fakülte onarım ve bakım çalışmaları da devam edecek. Çarşamba seminerleri yapmayı planlıyoruz, bunun için desteklerinizi bekliyoruz. Edebiyat bölümlerimizi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Bu doğrultuda İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü açmayı istiyoruz. Popüler bir bölüm, ek kontenjanlarla yüzde 105’e dayanan doluluk oranı var. Bunun için geniş bir dosya hazırladık ve dönem başında başvuruyu yaptık. Aralık ayından itibaren savunmalarımızı yapacağız. Bölümü fakültemize kazandırabilirsek güzel olacağını düşünüyorum. Ardından da fakültemizi Fen ve Edebiyat olarak 2’ye ayırarak geliştirmeyi hedefliyoruz.”
Açılış konuşmasının ardından Fakültemizin akademik kadrosuna yeni katılan Biyoloji-Doç. Dr. Songül GÜREL, Psikoloji-Dr. Öğr. Üyesi Fatma CAN, Psikoloji-Dr. Öğr. Üyesi Cantürk AKBEN, Tarih-Dr. Öğr. Üyesi Galip ÇAĞ, Türk Dili ve Edebiyatı-Dr. Öğr. Üyesi Reshide GÖZDAŞ ile 01 Ocak 2018 tarihi itibariyle kadroya atanan Biyoloji / Doç. Dr. Fatma PEHLİVAN KARAKAŞ - Doç. Dr. Günce ŞAHİN, Fizik / Prof. Dr. Hakan YETİŞ, Prof. Dr. Cihan PARLAK, Prof. Dr. Filiz KORKMAZ GÖRÜR, Prof. Dr. Abdülkadir ŞENOL, Doç. Dr. Nuray ER, Doç. Dr. Ferdi ALTINTAŞ ve Doç. Dr. Murat OLUTAŞ, Kimya / Doç. Dr. Sedat ÇETİN, Doç. Dr. Öznur DEMİR ORDU ve Doç. Dr. Sevim DEMİRÖZÜ ŞENOL, Matematik / Doç. Dr. Nihan UYGUN ERCAN, Doç. Dr. İsmail Uğur TİRYAKİ, Dr. Öğr. Üyesi Feda İLHAN ve Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Erhan ALTIN, Tarih / Doç. Dr. Levent DÜZCÜ, Sosyoloji / Prof. Dr. Nahide KONAK ve Doç. Dr. Abdullah DURAKOĞLU, Türk Dili ve Edebiyatı / Prof. Dr. Meral OZAN, Doç. Dr. Serdar UĞURLU 'ya cübbe giydirme töreni yapıldı.
2019 yılının birinci döneminde TÜBİTAK 1001 ve 1002 kapsamında projeleri desteklenen Fizik / Prof. Dr. Haluk DENİZLİ ve Prof. Dr. Hakan YETİŞ, Biyoloji / Prof. Dr. Serap MUTUN ve Prof. Dr. Ekrem GÜREL, Kimya / Doç. Dr. Öznur DEMİR ORDU, Arş. Gör. Dr. Akın SAĞIRLI, Arş. Gör. Dr. Elif ÖZLÜ 'ye hediyeleri ve emekliye ayrılmış Biyoloji / Prof. Dr. M. Tekin BABAÇ ve Kimya / Öğr. Gör. Berrak ÇELEBİ 'ye plaketleri takdim edildi.
Akademik Genel Kurul toplantısının gündem maddeleri görüşüldü, öneri ve temenniler dile getirildi. Programın bitiminde pasta kesimi yapıldı ve katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.