Sınav Süreci

SINAV SÜRECİ



Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesinde bir eğitim öğretim yılı, güz ve bahar olarak adlandırılan iki yarıyıldan oluşmaktadır. 17 haftalık periyottan oluşan bir eğitim öğretim yarıyılının 14 haftalık kısmında dersler, 2 haftalık bölümünde dönem sonu sınavları, 1 haftasında ise bütünleme sınavları gerçekleştirilmektedir.

Güz ve bahar yarıyılı eğitim öğretim etkinliklerinin dördüncü aşaması olan "Sınav Süreci"nin detaylarıyla ortaya konulduğu bu makale, paydaşlarımızı bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır.

1) Yarıyıl İçi ve Sonu Sınav Programlarının Belirlenmesi, İlan Edilmesi;

Sınav programı çizelgesi, ilgili Bölüm Başkanlığınca görevlendirilen komisyon tarafından düzenlenir. Çizelgenin içeriğinde, sınavların yapılacağı gün-saat-salon verileri bulunur. Aşağıda belirtilen süreler içerisinde fakültemizin web sitesinden yayımlanmak suretiyle ilan edilir.

 

  • Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi "Akademik Takvimi"ne erişim için TIKLAYINIZ.
  • Bölümlerimizin sınav programı çizelgelerine erişim için TIKLAYINIZ.
  • Danışman öğretim üyelerimizin iletişim bilgilerine erişim için TIKLAYINIZ.

 

  • Yarıyıl içi (ara sınav) sınav programları, ders sorumlusu öğretim üyeleri tarafından önerilen ve Bölüm Başkanlığınca onaylanan gün-saatte yapılmak üzere program komisyonunca düzenlenmekte ve eğitim öğretim yarıyılının ilk ayı içerisinde ilan edilmektedir. Bu sınavlara, derste kayıtlı öğrenciler ve derse devam koşulunu yerine getiren öğrenciler katılır. Ara sınavlar genellikle dersin okutulduğu gün, saat ve salonda yapılır. 
  • Bir dersin ara sınavına mazereti veya sağlık raporlu olması nedeniyle giremeyen öğrenci, mazeretinin veya raporunun bitiminden itibaren 3 iş günü içerisinde başvurması ve ilgili bölüm başkanlığınca uygun görülmesi halinde mazeret sınavına alınır. Dönem sonu sınavı ve bütünleme sınavı için mazeret sınavı yapılmaz. Mazeret sınavının yer ve zaman planlaması ilgili ders sorumlusu tarafından yapılır ve öğrenci başvuru formunda belirtilir. Planlanan mazeret sınavına girmeyen öğrenci için ayrıca mazeret sınavı yapılmaz.
  • Öğrenci, sağlık raporunu aldığı gün ve saatten başlayarak raporunun bitimine kadar olan süreler içerisinde yarıyıl içi değerlendirmesine esas teşkil eden hiçbir sınava katılamaz. Raporlu olunan süreler içerisinde katıldığı yarıyıl içi sınav/sınavları) var ise iptal edilir. Rapor alınan saatten önceki ara sınavlar geçerli sayılır. 
  • Dönem sonu (final) sınav programları, akademik takvimde ilan edilen ders sürecinin bitiminden sonraki iki hafta içerisinde olması kaydıyla, Bölüm Başkanlığınca belirlenen gün-saatte yapılmak üzere program komisyonunca düzenlenmekte ve ders süreci sona ermeden bir ay öncesinde ilan edilmektedir. Bu sınavlara, derste kayıtlı öğrenciler ve derse devam koşulunu yerine getiren öğrenciler katılır. Dönem sonu (final) sınavına katıl(a)mayanlar için mazeret sınavı yapılmaz.
  • Bütünleme sınavı programları, akademik takvimde ilan edilen dönem sonu sınavlarının bitiminden sonraki bir hafta içerisinde olması kaydıyla, Bölüm Başkanlığınca belirlenen gün-saatte yapılmak üzere program komisyonunca düzenlenmekte ve ders süreci sona ermeden bir ay öncesinde ilan edilmektedir. Bu sınavlara, ders notu FD veya FF olan öğrenciler katılır. Bütünleme sınavına katıl(a)mayanlar için mazeret sınavı yapılmaz. Kayıtlı dersinde azami devamsızlık (DZ/NA) süresini aşan öğrenci, dersin bütünleme sınavına giremez. Bütünleme sınavının notu, dönem sonu sınav notunun yerine sayılır. 
  • Tek-çift sınavları, akademik takvimde belirtilen iki günlük süre içerisinde gerçekleştirilmesi kaydıyla, ders sorumlusu öğretim üyeleri tarafından öğrenci başvuru formuna yazılan ve Bölüm Başkanlığınca onaylanan gün-saat-salonda yapılmaktadır. Bu sınavlara, bir veya iki adet başarısız dersinin bulunması veya genel ağırlıklı not ortalaması 2.00'nin altında kalması nedeniyle programdan mezun olamayan son yarıyıl öğrencileri katılabilir.
  • Azami öğrenim sonu sınavları, akademik takvimde belirtilen iki haftanın üç günü içerisinde gerçekleştirilmesi kaydıyla, ders sorumlusu öğretim üyeleri tarafından öğrenci başvuru formuna yazılan ve Bölüm Başkanlığınca onaylanan gün-saat-salonda yapılmaktadır. Bu sınavlara, azami öğrenim süresini (14 yarıyıl) tamamlayan öğrenciler katılabilir. 

 

2) Sınavlar;

  • Kayıtlanılan her bir dersin değerlendirilmesine esas teşkil etmek üzere en az 1 arasınav (vize), 1 dönem sonu (final), 1 bütünleme sınavı yapılır. Ders sorumlusu öğretim üyesi birden fazla ara sınavda yapabilir. Proje, bitirme ödevi, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmaların yarıyıl içi değerlendirmeleri ara sınav yerine geçebilir.  
  • İlan edilen sınav programında yazılı gün-saat-salonda gerçekleştirilmesi planlanan sınavlara, derste kayıtlı olan öğrenciler içerisinden dersin devam koşulunu yerine getiren öğrenciler katılır. Yarıyıl içi, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavına katılmak için başvuru yapılmaz. 
  • Sınavlar, ders sorumlusu öğretim üyesinin ve bölümdeki araştırma görevlilerinin gözetimi ve denetiminde, fakültemizin dersliklerinde gerçekleştirilir. 
  • Sınavların gerçekleştirileceği salonlara ders materyalleri (ders kitapları, notları vd.) ve elektronik aygıtlar (cep telefonu, dizüstü bilgisayar, tablet, hesap makinesi vd.) ile girilemez. 
  • Öğrencilerin sınav programında ilan edilen günde ve sınav başlamadan 10 dakika önce sınav salonunda bulunmaları gerekir. 
  • Sınav programında ilan edilen gün ve saatte sınav başlatılır. 
  • Sınavın başlamasından itibaren sınav salonu giriş ve çıkışlara kapatılır. 
  • Sınav süresi boyunca öğrenci kimlik kartları masaların üzerinde bulundurulur. 
  • Sınav salonlarındaki oturum düzeni sınav sorumlusu öğretim üyesi tarafından belirlenir, gerekli görüldüğü durumlarda öğrencilerin oturum sıraları değiştirilir. 
  • Ders sorumlusu öğretim üyelerinin Üniversite Bilgi Yönetim Sisteminden dökümlerini aldığı sınav listeleri öğrencilerin imzasına sunularak, sınav yoklama tutanakları düzenlenir. 
  • Eğitim öğretim yarıyılının başlangıcından itibaren derste azami devamsızlık oranını aşmamış olan ve sınava katıl(a)madıkları tespit edilen öğrencilere devamsızlık notu (DZ/NA) uygulanmaz. 
  • Sınav faaliyetlerinin yürütüldüğü süreler içerisinde, sınav düzenini bozanlar ile kopya girişiminde bulunanlar veya teşebbüs edenler hakkında sınav sorumlusu öğretim üyesi ve gözetmen tarafından tutanak hazırlanır ve Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin ilgili hükümleri uygulanır. 
  • Dersin sorumlu öğretim üyesi tarafından hazırlanan sınav soruları çoktan seçmeli (test) veya klasik (yazılı) olarak öğrencilere yöneltilir. Sınavlar yazılı, sözlü veya hem yazılı hem sözlü ve/veya uygulamalı olarak yapılabilir. 
  • Basılı evrak üzerindeki yöneltilen sorulara öğrenciler tarafından verilen cevapların yer aldığı sınav evrakı, sınavın bitiminde sınav sorumlusu öğretim üyesine teslim edilir. 

 

3) Ölçme ve Değerlendirme;

  • Eğitim öğretim yarıyılının ilk bir ayı içerisinde dersin sorumlu öğretim üyesi tarafından değiştirilmediği takdirde, arasınavdan alınan rakamsal puanın not ortalamasına katkısı %30, final/bütünleme sınavının ise %70 olarak belirlenecektir. 
  • Öğrencinin lisans programından mezun olabilmesi için kayıtlandığı tüm derslerinden başarılı olması ve genel ağırlıklı not ortalamasının (GANO) 2.00 olması esastır. Kayıtlanılan her bir dersten başarılı olmak için ise; yarıyıl içi, yarıyıl sonu/bütünleme sınavı ortalamasının asgari 55 puan (DD) olması gerekmektedir. 
  • Üniversitemizin not değerlendirme sisteminde çan eğrisi uygulaması bulunmamaktadır. 
  • Öğrenci sınav evrakları dersin sorumlu öğretim üyesi tarafından rakamsal puanlama usulüne göre değerlendirilmektedir. 
  • Sınav sonucu olarak öğrenciye takdir olunan rakamsal not akademik takvimde belirtilen not girişlerinin son gününe kadar ders sorumlusu öğretim üyesi tarafından Üniversite Bilgi Yönetim Sistemine (UBYS) tanımlanır. 
  • UBYS'ye rakamsal olarak tanımlanan yarıyıl içi, yarıyıl sonu ve bütünleme sınavı notları, eğitim öğretim yarıyılının sonunda Üniversite Bilgi Yönetim Sistemi veri tabanında ortalaması alınır, harfsel nota dönüştürülür ve transkriptlere yansıtılır. 
  • Sınav notlarına, UBYS'de yer alan “Not Görüntüleme” menüsünden erişilebilmektedir. 

 

4) Notlarda Maddi Hata;

  • Fakültemizin bölümlerinde gerçekleştirilen sınavlar neticesinde; ilan edilen yüzdelik dağılım ağırlığına uyumlu olmayan sınav değerlendirmesinin, sınav evrakında ki hatalı not yazımının, hatalı soru ve(ya) cevap seçeneğinin, değerlendirmeye alınmayan sınav evrakının yeniden incelenmesini isteyen öğrencilerin maddi hata itirazı istemine ilişkin birinci kademe itirazı sınav notlarının ilan edilmesinden itibaren üç iş günü, ikinci kademe itirazı için ise karar tarihinden itibaren bir iş günü ile sınırlıdır. Süresinden önce veya sonra yapılan başvurular değerlendirmeye alınmaz.
  • Dekanlığa yapılacak maddi hata itirazı ilk kademe başvurusunun evrakı, üç iş günü içerisinde dersin sorumlu öğretim üyesi tarafından değerlendirilmek üzere dersin okutulduğu Bölüm Başkanlığı’na sevk edilir. İlgili öğretim üyesince değerlendirilen ilk kademe itirazının sonucuna yeniden itiraz edilebilir. Bu durumda yapılabilecek ikinci kademe maddi hata itirazı başvurusunun uygun bulunması durumunda, Dekan tarafından ilgili dersin uzmanlık ve yeterliliğine sahip öğretim üyeleri arasından üç kişilik değerlendirme komisyonu kurulur.
  • İlan edilen dersin notuna ilişkin herhangi bir maddi hatanın saptanması durumunda, düzeltme istemi, not girişlerinin bitiş tarihinden itibaren 10 gün içerisinde olduğunda ilgili öğretim üyesinin başvurusu üzerine Bölüm Başkanlığınca, 10 günden fazla olması halinde ise ilgili öğretim üyesinin başvurusu ve Bölüm Başkanlığı’nın teklifi üzerine Fakülte Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanır. Eksik veya hatalı not tespit edilirse not düzeltme işlemi uygulanır.
  • Sınavlarla ilgili yapılan itirazlar, en geç ilgili dersin bütünleme sınavı tarihine veya bir sonraki eğitim-öğretim yarıyılının ders kayıtları sürecine kadar sonuçlandırılır.  

 

5) Not Ortalaması Hesaplamaları;

  • Öğrencilerin eğitim öğretim yarıyılının sonunda ki başarı durumu UBYS veri tabanında hesaplanır, yarıyıl ağırlıklı not ortalaması (YANO) ve genel ağırlıklı not ortalaması (GANO) olarak transkriptlere yansıtılır. 
  • Herhangi bir yarıyılın not ortalaması (YANO), öğrencinin ilgili dönemde kayıtlandığı her bir dersin AKTS’ si ile dönem sonundaki başarı notu katsayısının çarpımı sonucu elde edilen değerin toplamının AKTS toplamına bölünmesiyle bulunur. Elde edilen ortalamanın, virgülden sonrası iki hane olarak gösterilir. Virgülden sonraki üçüncü hane değerine göre yuvarlama yapılmaz. 
  • Genel ağırlıklı not ortalaması (GANO), öğrencinin almış olduğu tüm olan derslerinin notu dikkate alınarak hesaplanır. Genel ağırlıklı not ortalamasına, tekrar edilen derslerden alınan son not katılır. Bütün notlar öğrencinin not belgesine (transkript) geçirilir. 

Derslerden alınan notların yarıyıl ağırlıklı not ortalamasına (YANO) etkisini gösteren hesaplama formülü aşağıdaki tabloda örnek olarak gösterilmiştir;

 

Yarıyıl Ağırlıklı Not Ortalaması (YANO) Hesaplama Örneği
Ders Kodu Ders Adı Harfsel
Başarı
Notu
Notun
Katsayı
Değeri
  AKTS   Elde
Edilen
Puan
AKTS
210001012004 Osmanlı Paleografyası I CC 3.0 X 4 = 12 4
210001092004 Orta Asya Türk Tarihi I DC 2.5 X 3 = 7,5 3
210001152010 Türk Dili I DD 2.0 X 2 = 4 2
 
Elde Edilen Puanların Toplamı:     12 + 7,5 + 4 = 23,5
AKTS Toplamı:     4 + 3 + 2 = 9
Yarıyıl Ağırlıklı Not Ortalaması:    23,5 / 9 = 2,61

 

 

Rakamsal Puan Aralıkları, Harfsel Not Aralıkları, Harf Notu Katsayı Değerleri Tablosu

Puan

100-90

89-85

84-80

79-75

74-65

64-60

59-55

54-50

49-00

Harf Notu

AA

BA

BB

CB

CC

DC

DD

FD

FF

Katsayı

4,00

3,75

3,50

3,25

3,00

2,50

2,00

1,00

0,00

Açıklama

Başarılı

Başarılı

Başarılı

Başarılı

Başarılı

Başarılı

Başarılı

Başarısız

Başarısız