Öğretim Üyemiz Doç. İsmail EKER ve Ekibinin "Bolu’nun Endemik ve Nadir Bitkileri" Adlı Kitabı Yayınlandı

09 Nisan 2019 Salı

Fakültemizin Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. İsmail EKER, tezli yüksek lisans programı öğrencisi Aydın ÇELİK ve lisans mezunu Ayşe KAYA ile Bolu Belediyesinden Ziraat Mühendisi Aylin AYDIN' ın araştırmaları sonucunda yayımlanan "Bolu’nun Endemik ve Nadir Bitkileri" adlı kitabı bilim camiası ile birlikte doğaseverlerin beğenisine sunuldu.

Bolu Belediyesi ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen “Bolu İlinin Endemik Bitkilerinin Tespiti ve Endemik Bitkiler Doğal Gen Bahçesinin Oluşturulması” adlı proje kapsamında şehrimizin endemik ve nadir bitkilerinin özenle fotoğraflandırılıp, tanıtıldığı eserin araştırmacılarından Doç. İsmail EKER, kitabın tanıtım metninde şu ifadelere yer verdi;

“Doğal güzellikleriyle ülkemizin en özel illerinden biri konumunda olan Bolu’nun %65’i ormanlık alanlardan oluşmaktadır ve tarım alanları fazla değildir. Dolayısıyla Bolu ilinin geleceğinde ekoturizm önemli bir rol oynayacaktır. Dünyada “Marka şehir” olmak amacıyla birçok il sahip olduğu kültürel değerlerin yanında tabiat varlıklarını da ön plana çıkararak markalaşma yoluna gitmektedir. Diğer taraftan, son yıllarda dünyada bitki gen kaynaklarının korunması ve akılcı kullanımına ilişkin çalışmalar artmaktadır. Korumanın yolu ise öncelikle var olanı tespitten ve onu tanıtmaktan geçmektedir. Bu çalışma ile biyolojik zenginliklerimizin tespit edilip korunmasına katkı verilmesinin yanında elde edilen veriler bu konuda çalışan ilgili kurum ve kuruluşlara kaynak oluşturacaktır. Bu projede özellikle türlerin yaşam ortamı (habitat) özellikleri ve nüfus (popülasyon) yoğunluklarının gözlemlenmesi ve bitki türlerinin yeri dışında (ex situ) koruma altına alınması amaçlandı. Bu amaçla, Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde “Bolu İli Endemik Bitkiler ve Geofitler Doğal Gen Bahçesi” adlı bir koruma alanı oluşturuldu ve bu kitapta tanıtılan endemik ve nadir bitkiler ile bazı soğanlı bitkiler (geofitler) bu alana dikildi.

Projede bitkilerin çiçeklenme ve meyvelenme dönemleri takip edilerek 2015-2018 yılları arasında Bolu ilinin tamamında toplamda 20.000 km arazi çalışması gerçekleştirilerek, 2610 canlı bitki örneği toplandı. Bitki örnekleri herbaryum (bitki müzesi) usullerine göre kurutuldu ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Herbaryumunda depolandı. Daha sonra bitkilerin teşhisleri yapıldı. Bu çalışmanın sonucunda tespit edilen 178’i endemik ve 17’si nadir olmak üzere toplam 195 bitki taksonunun (193 tür) fotoğraflarına ve bilgilerine bu kitapta yer verildi. Bitki türlerini tanımlarken daha kolay anlaşılabilmesi için mümkün olduğunca bilimsel terminolojiden kaçınıldı. Bitkinin dış görünüşü, çiçek, yaprak, meyve gibi özellikleri ile ülkemizdeki yayılış alanları, yaşam ortamları ve çiçeklenme dönemlerine yönelik bilgiler verildi. Ayrıca, betimlerde bitkilerin eğer varsa ticari, tıbbi, etnobotanik, tarihi ve mitolojik özellikleri ile adlandırılma nedenleriyle ilgili kısa bilgiler de yer aldı. Dünyada yalnızca ilimizde yayılışı olan nokta endemikler “Abant çiğdemi”, “Alaçiğdem”, “Abant yıldızı”, “Kartal kangalı”, “Bolu şebnemlisi”, “Abanttarlakuşu” ve “Bolu gökçesi” gibi bitki türleri de bu eserde yer aldı."

Değerli öğretim üyemizi ve çalışma ekibini tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.