Öğretim Üyemiz Prof. Nusret ZENCİRCİ'nin "Kavuzlu Buğdaylar" Adlı Kitabı Yayınlandı

14 Aralık 2018 Cuma

Fakültemizin Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret ZENCİRCİ ile çalışma arkadaşları Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Prof. Dr. Hakan ULUKAN, ABD Kaliforniya -Davis Üniversitesinden Prof. Dr. Qualset ve KEW, Londra'dan Dr. Mark Nesbitt'in ortaklaşa kaleme aldıkları "Kavuzlu Buğdaylar (HULLED WHEAT)" adlı kitabı bilim camiası ile birlikte okuyucuların beğenisine sunuldu.
Türkiye'de ve dünyada tüketilen başlıca tahıllardan biri olan buğdayın beslenmemizde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan öğretim üyemiz Prof. Dr. Nusret ZENCİRCİ ortak eser olma niteliği taşıyan kitabının tanıtım metninde şu ifadelere yer verdi;
 
"Başlıca buğday ürünleri un ve bulgurdur. Buğday çoğu gıdaların temel maddesi olduğu gibi, özellikle, günlük ekmeğin ana bileşenidir. Bu nedenle; başlıca besin kaynağımız olan buğdayın daha kaliteli ve güvenilir olması gerekir düşüncesi ile yola çıkılarak kavuzlu buğdaylar olan Siyez, IZA, Çatalsiyez, Spelta, Makka ve Vavilovi üzerine bu kitap hazırlanmıştır.
 
Günümüzde beslenme alışkanlıkları değişmiş ve beslenmeye ayrılan zaman ise azalmıştır.  Böylece pratik, hazır ve hızlı-yemek tarz beslenme ön plana çıkmıştır. Son zamanlardaki bu sağlıksız beslenme sonucu obezite başta olmak üzere öteki hastalıklar artmıştır. Artan hastalıklar sonucu insanlar sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmeye başlamış ve doğal besin kaynaklarına yönelmişlerdir. Çalışmalarımızda en temel gıdalardan olan buğdayda yapacağımız bazı küçük değişikliklerle bile beslenmemizin büyük ölçüde ve olumlu yönde etkilenebileceğini düşünerek bu kavuzlu buğdaylara olan ilginin artırılmasını ve ön plana çıkarılması için çalışmalar yapmaktayız.
 
Bilindiği gibi; KAVUZLU BUĞDAYLAR içinde yer alan IZA buğdayı da Bolu-Seben'in önemli tarihsel genetik zenginliklerinden olup Coğrafi İşaret Başvurusu yapılmış bulunmaktadır."
 
Değerli öğretim üyemizi tebrik eder, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.

Hızlı Erişim