Bolu'da 10 bin yıldır genetiğini koruyan, içerdiği protein, amino asit, mineral, karoten miktarı ve besin değeri açısından son derece zengin bir ürün olan ıza buğdayının tanıtımı ve geliştirilmesi için düzenlenen "1. Iza Buğdayı Şenlikleri ve Tarla Günleri" nin ikinci hafta etabı 28 Haziran 2018 Perşembe günü Bolu' nun Seben ilçesinde gerçekleştirildi.
Seben ilçemizde gerçekleştirilen tarla günleri etkinlikleri kapsamında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan fakültemizin Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nusret ZENCİRCİ, ıza'nın da içinde yer aldığı bu tip buğdayların birçok hastalıkta engelleyici özelliği olduğunu vurguladı.
Kendi yaptıkları çalışmalarda ıza buğdayının besin değerinin diğer buğday türlerine göre daha yüksek olduğunu belirlediklerini anlatan Zencirci, "Özellikle Seben'den aldığımız ıza buğdaylarında besin özelliği daha yüksek. O yüzden biz Seben'deki ızaya daha çok önem veriyoruz. Tabii ki bunun Bolu'da yetişmeyeceği anlamına gelmiyor ama Seben'deki çok özgünleşmiş bir durumda. Bunun o bölgede korunmasına devam edilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.
Zencirci, ıza buğdayının geçmişinin 10 bin yıla kadar dayandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Iza buğdayı bugüne kadar sadece doğal değişimlerle gelmiş. Bizim bitki ıslahı dediğimiz olay olmamış. Oldukça yararlı ve Bolu’ya katkı sağlayacağını düşündüğümüz bir ürün. Kaba bir hesapla ıza üretimi ile Bolu ekonomisine yıllık 26 trilyonluk bir katkı bekliyoruz. Iza'nın çiftçi tarafından yetiştirilip kullanılması ile bu katkıyı bekliyoruz. Bunun daha üstüne çıkacağını da ben düşünüyorum."
İlerleyen yıllarda ıza'nın daha geniş alanlarda kullanılacağını belirten Zencirci, bu buğday ile ekmek ve türevlerinin yapılabileceğini kaydetti.
Projenin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için yapılacak çalışmalara yönelik istişarelerde bulunan çalışma ekibinin yaptıkları sunumun ardından etkinliğe katılan protokol ve misafirlere ıza buğdayından yapılan pilav ikram edildi.
Değerli öğretim üyemizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.