Öğretim Üyelerimiz Prof. Haluk DENİZLİ ve Doç. Nuray ER, FAIR' deki PANDA Deneyi’nin Üyesi

10 Haziran 2018 Pazar

8 Haziran 2018 de İSVEÇ Stockholm' de gerçekleştirilen Panda İşbirliği Kurulunda alınan kararla Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi FAIR (The Facility for Antiproton and Ion Research)' deki PANDA İşbirliğine üye olmuştur. FAIR antiproton ve iyonlarla arastırma yapan ulusraarası bir hızlandırıcı tesisidir. Evrenin oluşumu ve maddenin yapısı gibi temel konulardaki sorulara daha net cevaplar aramak için kurulmuştur. Bu amaçlar için FAIR bünyesinde yer alan fizik programlarında faklı ülkelerden 3000 den fazla bilim insanı çalışmaktadır. FAIR’in fizik programlarında dört ana alan paralel götürülmektedir:

APPA Physics (Atomic, Plasma Physics and Applications),

CBM (Compressed Baryonic Matter),

NUSTAR Physics (Nuclear Structure, Astrophysics and Reactions),

PANDA (Antiproton Annihilation at Darmstadt).

Bu fizik programlarından PANDA Deneyinde 19 farklı ülkeden 500 den fazla bilim insanı ile birlikte,  zayıf ve güçlü kuvvetler, egzotik duruma sahip parçacıklar ve hadronların yapısı ile ilgili temel fizik araştırmaları planlamaktadır. Yapılan bu toplantıda alınan kararla birlikte BAİBÜ ve İstanbul Doğuş Üniversitesi, Türkiye’den ilk katılan üniversiteler olmuştur. BAİBÜ’den Prof. Dr. Haluk DENİZLİ ve Doç. Dr. Nuray ER ile birlikte yüksek lisans ve doktora öğrencileri, PANDA Deneyi’nde fenomenolojik olarak charmonium benzeri durumların fizibilite araştırmalarına ve donanım olarak dedektör alt gruplarıyla beraber donanım geliştirme çalışmalarına katkıda bulunacaktır.

PANDA ile ayrıntılı bilgiye linkten erişebilirsiniz: https://panda.gsi.de

Değerli öğretim üyelerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.