Öğretim Üyemiz Prof. Nusret ZENCİRCİ ve Ekibinden; Bolu'ya Özgü Iza Buğdayı Tescilleniyor

15 Şubat 2018 Perşembe

Fakültemizin Biyoloji ve Kimya Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nusret ZENCİRCİ,  Prof. Dr. Seyhun YURDUGÜL, Doç. Dr. Günce ŞAHİN. Dr. Öğr. Üyesi Fatma PEHLİVAN KARAKAŞ, Dr. Öğr. Üyesi Faheem SHAHZAD BALOCH, Öğr. Gör. Dr. Ercan Selçuk ÜNLÜ, Dr. Sandeep Kumar VERMA' nın Ortak Çalışmaları Sonucunda Bolu'ya Özgü Iza Buğdayı Tescilleniyor.

Anadolu’da 10 bin yıllık geçmişe sahip olan ve buğday türlerinin atası sayılan Iza buğdayının korunması, yaygınlaştırılması, tanıtılması ve tescillenmesi (coğrafi işaretinin alınması) amacıyla Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) ile Bolu Belediyesi arasında protokol imzalandı.

Başta Bolu olmak üzere ülkemizde çok az bölgede yetiştirilebilen Iza buğdayının deneme üretimlerine, Seben, Göynük ve Merkez ilçelerdeki toplam 200 dönümlük arazilerde başlandı. Genetiği değişmeden günümüze kadar gelen Iza buğdayında yüksek miktarda bulunan sarı lütein antioksidan maddesi, göz hastalıklarına ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu rol oynuyor.

Bolu Belediyesi’nde gerçekleştirilen imza törenine, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İzzet Murat, uzun yıllardır Iza buğdayı ile ilgili bilimsel çalışmaları koordine eden Fakültemiz Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nusret Zencirci ve Prof. Dr. Seyhun Yurdugül ile akademisyenler katıldı.

Protokol imza töreninde bir konuşma yapan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu’ya özgü, ilimizde yetişen bütün bitkilerin coğrafi işaretlerinin alınması için üniversitemizle iş birliği içerisinde çalışmaların sürdürüldüğünü ifade ederek, bu konuda en büyük desteği veren üniversitemiz adına Rektör ALİŞARLI ve Prof. Dr. Nusret ZENCİRCİ,  Prof. Dr. Seyhun YURDUGÜL, Doç. Dr. Günce ŞAHİN. Dr. Öğr. Üyesi Fatma PEHLİVAN KARAKAŞ, Dr. Öğr. Üyesi Faheem SHAHZAD BALOCH, Öğr. Gör. Dr. Ercan Selçuk ÜNLÜ, Dr. Sandeep Kumar VERMA ile emeği geçen akademisyenlere teşekkür etti.

Bu sene, Seben, Göynük ve Bolu Merkez’de bulunan 200 dönüm civarındaki arazide, Iza buğdayının deneme üretimlerine başladıklarını kaydeden Yılmaz, Iza buğdayının coğrafi işaretinin alınmasından sonra, üretiminin tüm Bolu’ya yaygınlaştırılmasını planladıklarını söyledi. Yılmaz, verimin arttırılmasıyla Iza buğdayının fiyatının düşeceğini, hem tüketicinin hem üreticinin bundan fayda sağlayacağını sözlerine ekledi.

“Eğer Bir Tarım Ürünü Coğrafi İşaret Almışsa, Değeri On Kat Artabiliyor”

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ise, protokolün önemine işaret ederek, “Bu protokolün en büyük özelliği, Iza buğdayının coğrafi işaretinin alınması ve tanıtımının yapılması. İki yönlü bir protokol bu. Bu çalışmalar kapsamında Avrupa Birliği de, özellikle tarımsal ürünlerin değerinin arttırılmasında ve katma değer sağlamada coğrafi işaretlere önem veriyor. Eğer bir tarım ürünü coğrafi işaret almışsa değeri on kat artabiliyor. Bu protokol böyle bir katkı da sağlayacak aynı zamanda ve bu açıdan da oldukça önemli. Bu tür çalışmaların sayısının artmasını temenni ediyorum.” diye konuştu.

Prof. Dr. Nusret Zencirci ise, Iza buğdayının Seben’e özgü değerli bir bitki olduğunu belirterek, bu konuda yaptıkları çalışmalar ve Iza buğdayının insan sağlığına etkileri hakkında bilgi verdi. Zencirci, özetle “Iza buğdayı, üstün özelliklere sahip. Örneğin, karoten ve protein değeri yüksektir. Bunlar özellikle göz ve kalp sağlığını olumlu etkilerler. Avrupa’da sağlık için kullanılıyor. Bazı özütleri çıkarılıp, bazı kanser türlerine, şeker hastalığına ve kalp hastalıklarına karşı destekleyici ilaç olarak veriliyor. Bu nedenle bunun kayıt altına alınması, coğrafi işaretinin alınması ve üretiminin arttırılması, Bolu için ciddi bir katkı sağlayacak.” dedi.

Tören, protokol metninin imzalanmasının ardından sona erdi.

 Kaynak: www.ibu.edu.tr

 

Değerli öğretim üyelerimizi kutluyor, başarılarının devamını diliyoruz.